SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Luleå Cheerleadingförening, LCD

Idrotten cheerleading
Cheerleading är en starkt växande sport i Europa och övriga världen. 

 

Enkelt skulle man kanska kunna säga att cheerleading är en utpräglad lagidrott, där idrottsverksamheten kombinerar allt ifrån dans och rytmik, till gymnastik, volter och akrobatik, med inslag av lite teater och massor av personlig utstrålning. I Sverige kan man se utövare av cheerleading framträda främst i samband med uppvisningar, tävlingar och matcharrangemang. 

 

Luleå Cheer & Dance Team satsar i första hand på breddverksamheten, samt tävlingar och uppvisningar, dvs idrotten cheerleading. Första målet var att ställa upp med ett lag i DM 2000, i klassen cheer miniorer. Det gjorde vi och vi segrade. Nästa mål var dels att ställa upp i SM, vilket vi också gjorde, men även att få träna med en internationell instruktör. Ett delmål som vi håller ständigt aktuellt och genomför varje säsong. 

 

Cheerleading består av fem moment

 

1) Cheers & Chants (Ramsor)

Cheers är en organiserad form av ihop koordinerade ord och rörelser. Rörelserna är starka och exakta. Här förekommer också så kallade props; skyltar, poms och megafoner för att få igång och kunna leda publiken. Ofta är början och slutet tydligt markerade. Chants är betydligt kortare än cheers.

2) Dans (Cheer Performance)

Ett traditionellt cheerleading program består av såväl dans, som ramsor, akrobatik och byggmoment. Men du kan även få se cheerleadingprogram som uteslutande består av olika dansstilar såsom freestyle pom / hiphop / jazz och som då är en del av grenen cheer performance. Inom freestyle pom som är dominerande i Sverige och Finland används ofta poms som en viktig beståndsdel i programmet. Stilarna varierar mycket från grupp till grupp. Gemensamt är delarna med starka, tydliga och snabba rörelser, samt helhetens avancerade koreografi. 

3) Byggmoment (Stunts och Pyramider)

  • Stunts
    Stunts utförs av 2-4 personer. Stunts används ofta som en del av en ramsa och kan vara både väldig svåra och enkla att utföra. Man använder sig av en-två baser och en topp. Oftast används även en passare, som hela tiden kontrollerar att övningen görs rätt och att det inte finns någon risk för skador.
  • Pyramider
    En pyramid är en serie av stunts och utförs av 4 personer eller fler. Ofta kan en pyramid bestå av alla medlemmar i laget. Syftet med pyramiderna är att skapa variation i programmen. De används ofta i kombination med en ramsa eller som en del i koreografin, till musik. Man använder baser, mellanbaser, toppar och alltid en passare. 

4) Hopp & Volter

Då även hopp, akrobatik och volter är en viktig del av ett cheerleadingprogram är det av oerhört stor vikt att en cheerleader får special träning även på dessa moment. Hopp av olika slag används ofta i de olika programmen. Volter och akrobatik innefattar övningar som exempelvis kullerbyttor, hjulningar, rondater, flick-flack, saltos, m.m. 

5) Spirit (Utstrålning)

En cheerleader arbetar mycket med sin utstrålning - SPIRIT! Det kommer att komma som en naturlig del i träningen, men fordrar att utövaren älskar sin sport.

Historik cheerleading

Idrotten cheerleading föddes officiellt den 2 november 1898, i USA. Under de drygt 100 år som cheerleading existerat har idrotten hunnit sprida sig över så gott som hela världen. Till Sverige kom cheerleading i mitten av 1980-talet och har sedan dess haft en enorm utveckling. I dag kan man se cheerleading i Sverige vid många olika tillfällen. Exempelvis under matcher, tävlingar och uppvisningar i olika sammanhang.

 

Svenska Cheerleadingförbundet

Den 11 juni 1995 bildades Svenska Cheerleadingförbundet, som då kom att heta Cheerleaderförbundet, SCF. 

 

SCF hade mellan åren 1996-2001 ett eget förbundskansli i Idrottens Hus.

 

Förbundet är sedan den 26 maj 2019 medlemmar i och ett specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF). Tidigare var SCF anslutet till RF via ett samarbetsavtal med Svenska Gymnastikförbundet (SvGF). SCF är även invalda i Sverige olympiska kommitté (SOK).

 

Internationellt ligger SCF under European Cheer Union (ECU), samt International Cheer Union (ICU).

 

Det finns såväl manliga som kvinnliga utövare i Sverige. Det finns lag som enbart framträder under matcher inom många olika idrotter, men det finns även lag som valt att endast ägna sig åt tävling och uppvisning. Sedan finns det även lag och föreningar som valt att kombinera de två grenarna. 

Tävlingsverksamheten i Sverige är uppdelad i 20 klasser och tre åldersdivisioner.

  • Partner stunt - junior, senior
  • Group stunt - junior, senior
  • Para Cheer
  • Para Cheer Performance
  • Masters
  • Masters Cheer Performance
  • Förberedande pom - junior, senior 
  • Performance Cheer Pom - minior, junior, senior
  • Performance Cheer Hip Hop - minior, junior, senior
  • Performance Cheer Jazz - junior, senior
  • Performance Cheer Pom Doubles - junior, senior
  • Performance Cheer Hip Hop Doubles - junior, senior
  • Cheer level 1, level 2, level 3 - minior
  • Cheer level 1, level 2, level 3 - junior, senior
  • Cheer level 4 - junior
  • Cheer elite - junior, senior
  • Cheer elite mixed - junior
  • Cheer premier - senior
  • Cheer premier mixed - senior

Varje år arrangerar Svenska Cheerleadingförbundet fyra distriktsmästerskap (DM) och två nationella mästerskap (RM och SM). På internationell nivå deltar Sverige i både NM, EM, VM och klubb-VM.

 

För mer information om de olika klasserna inom idrotten cheerleading hänvisar vi till www.cheerleading.se.

SCF har även en utbildningsverksamhet där man utbildar såväl tränare, som ledare och utövare. Dessutom lämnar SCF ett aktivt stöd till de skolor som har cheerleading på schemat, tex under elevens fria val. Från och med hösten 2022 kommer det även att finnas ett lokalt idrottsgymnasium i Malmö där man kan träna cheerleading.

Sammanfattande historik - tidslinje med årtal

 

1898 - Idrotten cheerleading föds i USA. Officiell födelsedag 2 november.

 

1920 - Från början var cheerleading enbart öppet för män. Efter 1:a världskriget blev det dock tillåtet även för kvinnor att träna. Bland de fd. utövarna finns ex-presidenterna Reagan och Eisenhower. 

 

1950 - Gymnastiska element gör sitt intåg och cheerleading blir mer av en egen idrott. 1951 börjar man tävla i USA.

 

1985 - Cheerleading introduceras i Sverige i mitten av 80-talet.

 

1989 - För första gången arrangeras tävlingar i Sverige.

 

1995 - Svenska Cheerleaderförbundet (SCF) bildas den 11 juni. SCF ansluter sig till ECA - European Cheerleader Association. EM arrangeras för första gången. 

 

1996 - Uppbyggnaden av distrikten i Sverige påbörjas. DM arrangeras för första gången.

 

1998 - SCF arrangerar EM för första gången. Tävlingarna hålls i Malmö. Samma år arrangeras RM i Luleå. IFC - International Federation of Cheerleading bildas i samband med EM i Malmö.

 

1999 - Riksidrottsförbundet beviljar oss SM och DM status på våra tävlingar. Sverige vinner två EM guld.

 

2001 - VM arrangeras för första gången av IFC i Tokyo, Japan. Vid tävlingarna deltar dock inte USA som ännu inte lyckats organisera idrotten likt övriga idrotter som tävlar internationellt. Sverige vinner silver i cheerdans.

 

2009 - VM arrangeras av ICU - International Cheer Union som bildats och byggts upp vid sidan om IFC. Organisationen lockar allt fler medlemsländer och har medlemmar på alla fem kontinenter. ICU har under de år förbundet funnits också byggt upp kontakter med IOC i syfte att göra cheerleading till en olympisk idrott.

 

2011 - Sverige lämnar IFC, för att istället ansluta sig till ICU. Året därpå lämnar Sverige ECA och ansluter sig till ECU, som är ICUs systerförbund på internationell nivå i Europa. Sverige vinner ett VM brons. Det är den första VM medaljen för Sverige när det handlar om traditionell cheerleading.

 

2012 - Svenska Cheerleaderförbundet ändrar namn till Svenska Cheerleadingförbundet, som ett led i att fokusera mer på idrotten i sig och inte utövaren av densamma. Beslutet fattades av SCF årsmöte 2011.

 

2014 -  International Cheer Union väljs in och antas till Sport Accord, vilket är steget under Internationella olympiska kommittéen. Det internationella beviset på att cheerleading ses som en egen sport. Det skrivs också ett avtal med det internationella gymnastikförbundet, FIG som reglerar vad som krävs för att cheerleading ska ses som en egen idrott. 

 

2016 - Internationella Olympiska Kommittén ger idrotten cheerleading och dess internationella förbund, International Cheer Union, ett provisoriskt erkännande, som är det första steget i en lång process mot att en dag kanske få erkännandet som en olympisk idrott.

 

2017 - För första gången arrangeras junior-VM i cheerleading. Sverige vinner en historisk bronsmedalj. Det året skickar också Sverige en rekordstor trupp till VM. Finaldagen direktsänds via livestream av Olympic Channel. 130 representater från de fyra landslagen - damlandslaget (Team Sweden Allgirl), mixade landslaget (Team Sweden Coed), landslaget i pom freestyle (Team Sweden Pom) och damlandslaget för juniorer (Team Sweden Junior Allgirl). 2017 är också året när ett svenskt lag - GCO Wildcats från Gothenburg Cheer One - för första gången vinner en medalj på klubb-VM. 

 

2018 - Det svenska damlandslaget i cheerleading, Team Sweden Allgirl blir trea på VM. GCO Wildcats försvarar sin bronsmedalj från klubb-VM 2017. Vidare får Sverige ta emot utmärkelsen "Årets internationella genombrott" av det internationella förbundet, International Cheer Union.

 

2019 - Det svenska juniorlandslaget i cheerleading för damer, Team Sweden Junior Allgirl blir historiska när de som första svenska landslag vinner en guldmedalj på ett världsmästerskap i och med första platsen på junior-VM 2019. Den 26 maj blir sedan en historisk dag för svensk cheerleading, då Svenska Cheerleadingförbundet får ett erkännande och väljs in som medlemmar och ett nytt specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet, RF.

 

2020 - Till följd av coronaviruset och sjukdomen covid-19 tvingas Svenska Cheerleadingförbundet att ställa in tre av fyra distriktsmästerskap (mellersta, Stockholm och södra), årets nationella mästerskap RM & SM, samt landslagens medverkan i vårens världsmästerskap för juniorer och seniorer. Dessutom ställdes årets europamästerskap för juniorer och seniorer in, då det flyttades till 2021.

 

2021 - Under detta år anordnas inga DM. De nationella mästerskapen blir digitala, liksom årets VM. Inte heller detta år anordnades något EM. Den första fysiska tävlingen för året blir NALC i Göteborg. I december ges idrotten cheerleading och International cheer union ett permanent erkännande av IOK.

 

2022 - Återigen kan tävlingar anordnas. Sverige blir trea på junior-VM.  Svenska Cheerleadingförbundet väljs in i SOK. 

 

2024 - Svensk cheerleading finns för första gången med under SM-veckan vinter i Luleå och som arrangeras av RF och SVT. Nordiska mästerskapen (NM) är också tillbaka efter några års frånvaro. Nu som ett öppet mästerskap. 

 
Glöm inte medlemsappen
Var med och stötta LCD
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten

Teckna en prenumeration - stötta Luleå Cheerleadingförening, LCD

Bronsbingo - 1 bingolott/ vecka

Silverbingo - 2 bingolotter/ vecka

Guldbingo - 2 dubbellotter/ vecka

Prenumerera på Sverigelotter

Glöm inte välja Luleå Cheerleadingförening, LCD som föreningen du vill ge ditt stöd.

Våra sponsorer
En del av svensk idrott