På den här sidan kommer vi presentera hur vi arbetar med Trygg idrott.
Vi vill att:
Alla som på något sätt är verksamma inom vår förening ska veta vad som gäller. Ni ska veta vem ni kan vända er till om ni känner er felaktigt behandlade. Ni ska veta vilken värdegrund som föreningen bottnar i och ni ska veta var ni hittar mer information.
Precis som övriga delar inom svensk idrottsrörelse arbetar vi enligt värdegrunden:
- Glädje och gemenskap
- Demokrati och delaktighet
- Allas rätt att vara med
- Rent spel
Du ska känna glädje och trygghet i LCD
Kortfattat så vill vi i vår förening skapa en god stämning där alla trivs och där vi respekterar varandra. Vi använder ett vårdat språk, där vi inte accepterar svordomar eller dåligt uppförande. Vi behandlar alla lika och med respekt, där vi accepterar varandras olikheter. Det råder nolltolerans mot mobbning, trakasserier och diskriminering.
Vi är sportsliga lagspelare. Alla i gruppen fyller en viktig funktion. Vi accepterar och respekterar sportsligt fattade beslut. Har vi några frågor och synpunkter så tas de upp med och via föreningens huvudtränare eller verksamhetsledare. Vi uttalar oss inte illa om andra och vi publicerar inte bilder eller filmer som går i strid med vår policy eller som kan skada och såra andra. Vi tänker på att det är tränaren som coachar och leder gruppen. Som aktiv bidrar man till att bygga tillit och en god laganda genom att alltid komma i tid till sina aktiviteter och uppmuntra sina lagkamrater på ett positivt sätt.
Även ledare, föräldrar, styrelseledamöter och andra som finns kring våra lag och i vår förening har en skyldighet att bidra till en positiv anda och en trygg miljö. Upptäcker vi några risker ser vi till att vidta åtgärder för att förebygga och eliminera dessa risker.
Vi är alla en förebild för varandra. Det skall vara kul att träna!
Uppstår problem så tar vi tag i problemet direkt, oftast med hjälp av lagets tränare eller någon annan i föreningen om det behövs. I första hand pratar vi med den eller de aktiva medlemmar eller tränare som problemet berör och i vissa förekommande fall även med dennes föräldrar. Hjälper inte det eller om vi finner det nödvändigt så kan personen i allra yttersta fall stängas av eller få lämna sitt uppdrag.
Skulle det finnas någon misstanke om brott så sker en polisanmälan och finns det anledning att göra en orosanmälan för barn som far illa så kontaktas socialtjänsten.
I övrigt så följer vi den handlingsplan som föreningen har upprättat och som vi använder när och om något skulle hända.
Vi gör ingen skillnad på någon och samma regler gäller för alla.
Som ett led i arbetet kring Trygg idrott så krävs det för att vara ledare i LCD att alla som är 15 år eller äldre lämnar in ett begränsat utdrag ur belastningsregistret. Det här gäller också alla som sitter i styrelsen, samt för de som medverkar som hjälpledare och funktionärer inom vår verksamhet och där man kan riskera att hamna i en situation där man är ensam med en utövare eller där någon kan riskera att känna sig utsatt.
Riktlinjerna följer det som gäller inom RF och vårt specialidrottsförbund, Svenska Cheerleadingförbundet.
Vi ser också till att kontinuerligt utbilda och fortbilda våra ledare i dessa frågor och det är ett krav på att delta och genomföra utbildningarna för att få vara ledare i vår förening. För nya ledare tar vi även in referenser, samt att vi inleder förtroendeuppdraget med en prövotid.
Läs mer hos Svenska Cheerleadingförbundet: https://cheerleading.se/for-foreningar/trygg-idrott/
Läs mer hos Riksidrottsförbundet: https://www.rf.se/RFarbetarmed/Tryggidrott/
Läs mer hos RF Sisu: https://utbildning.sisuforlag.se/rfsisu/idrottens-webbar/trygg-och-inkluderande-idrott/skapa-trygga-och-inkluderande-miljoer